Poeh en zijn vriendjes


De statusdynamiek van Poeh & zijn vriendjes

Kenmerkend voor eenvoudige karakters in verhalen is de dominante statusbeweging die ze neerzetten. In strips en tekenfilms zien we de pure stijlvorm van een statusbeweging. Strips en tekenfilms staan een personage toe probleemloos en consequent eenzelfde statusbeweging te laten zien.

De figuren uit 'Poeh' zijn zeer geschikt om mensen in spelsituaties met status te laten oefenen. De eenvoudige personages geven een helder beeld van de dominante statusbeweging en maken het oefenen speels.

Naast Poeh zijn er nog vier andere karakters. Elk van hen heeft een voorkeur voor een bepaalde statusbeweging:

  • Konijn is de ander-verlager,
  • Tijger de zelf-verhoger,
  • Knorretje de ander-verhoger en
  • Iejoor de zelf-verlager.

In schema:

zichzelf
verhogen

Tijgertje

de ander
verhogen

Knorretje

zichzelf
verlagen

Iejoor

de ander
verlagen

Konijn

En Poeh dan? Poeh doet van alles een beetje, hij wandelt door alle statusbewegingen heen. Soms kiest hij een beweging een beetje op het verkeerde moment en dan weer op het meest rake en vertederende moment. Dat maakt dat we van hem vinden wat we van hem vinden.

In Knorretjes Grote Film erkent Poeh tegenover Knorretje dat hij heeft meegeholpen bij het verzinnen van een plaatsnaam. Poeh wil echter Knorretjes naam niet opnemen in die plaatsnaam: het wordt 'Poeh's Hoek'.

Later in de film heeft Poeh spijt (= voelt dat hij de ander ongepast heeft verlaagd) en toont vol trots aan Knorretje een nieuw bord. Op het bord staat 'Poeh en Knorretje Hoek'. Knorretje wordt alsnog verhoogd.

Zo'n omslag in statusgedrag zullen de andere karakters niet laten zien.

Let's Get In Touch!


© Stultiens & Stultiens